Vluchtvertraging

 

Vlucht vertraagd, geannuleerd, gewijzigd of word je geweigerd bij het instappen?

Dagelijks komt het voor dat passagiers de dupe worden van een vluchtvertraging, wijziging van vertrek en/of aankomst of een annulering van een vlucht. Dit is erg vervelend, zeker wanneer het gaat om langdurige vertraging van je reis. In veel gevallen heb je dan ook recht op een compensatie voor je nadeel, dit is vastgelegd in EU verordening no. 261/2004.

Aansprakelijkheid bij vluchtvertraging

Wanneer je vertraging oploopt die langer duurt dan twee uur, heeft de vliegtuigmaatschappij al een zorgplicht. Dit houdt in dat de vliegtuigmaatschappij je tijdens de vertraging moet voorzien van maaltijden, verfrissingen en eventueel een overnachting als dit nodig is. Daarnaast kun je ook aanspraak maken op een financiële compensatie. Hiervoor is vereist dat je:

 • Vertrekt uit een EU-land; of
 • Vertrekt uit een land buiten de EU en reist naar een EU-land met een Europese vliegtuigmaatschappij;
 • Je vertraging duurt minstens drie uur;
 • Er is geen sprake van buitengewone omstandigheden.
 
 
 

Buitengewone omstandigheden

Wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden heb je vaak geen recht op schadevergoeding. Dit komt omdat de luchtvaartmaatschappij dan geen bijdrage heeft gehad aan de vertraging, omdat deze dit simpelweg niet had kunnen voorkomen. Denk hierbij aan plotse slechte weersomstandigheden, politieke onrust, staking van de luchtverkeersleiding en natuurrampen. Maar let op: technische problemen door slijtage en een staking van het personeel van een luchtvaartmaatschappij vallen hier niet onder en in deze gevallen moeten ze dus toch een compensatie bieden aan de passagier!

Compensatie

Zoals hierboven ook al is genoemd, is de luchtvaartmaatschappij verplicht om je vanaf twee uur vertraging verschillende faciliteiten aan te bieden, zoals maaltijden, verfrissingen en een eventuele overnachting. Daarnaast bestaat er in bovenstaande gevallen ook de mogelijkheid om een financiële vergoeding te claimen. Het bedrag dat je hiervoor ontvangt bedraagt maximaal €600,- en hangt af van verschillende factoren:

 • De duur van de vertraging
 • De afstand van de vlucht:
  1. Tot 1.500 km  €250,-
  2. 1.500 tot 3.500 km  €400,-
  3. Verder dan 3.500 km  €600,-

Geldigheid van de claim

Tot wanneer kun je nou zo’n compensatie claimen van een luchtvaartmaatschappij? In Nederland geldt dat je tot twee jaar na de vertraging nog je claim kunt indienen. Wel wordt geadviseerd om hier zo snel mogelijk mee te beginnen, dus wacht niet te lang! Zorg er daarnaast voor dat je je tickets en/of instapkaarten goed hebt bewaard.

Bewijs

Als bewijs heb je alleen je vliegticket, boarding pass of boekingsbevestiging nodig. Heb je een vervangende vlucht aangeboden gekregen? Dan is ook dit ticket een bewijsstuk. Verder is het handig om je vluchtnummer te hebben, maar deze vind je ook op je vliegticket. Mocht je extra kosten gemaakt hebben voor je maaltijd, hotel of taxi? Bewaar hier dan de transactiebonnen van. Het is geen garantie, maar wellicht dat je deze kosten ook kunt declareren! Claim nu jouw schadevergoeding via de website.